Folosim cookie-uri 🍪 Unele dintre ele sunt esențiale, iar altele ne permit să îți oferim o experiență de navigare mai bună. Dacă nu accepți toate cookie-urile, nu putem garanta funcționalitatea.
Acceptă toate Numai esențiale

Despre PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) este o oportunitate de a duce la îndeplinire reformele necesare dezvoltării unei Românii moderne, europene, de a consolida reziliența țării, pregătirea pentru situații de criză, capacitatea sa de adaptare și potențialul de creștere, în noua eră a digitalizării și economiei verzi.

La rândul său, Componenta 15. Educație din PNRR vizează creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional românesc prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv.

Planul Național de Redresare și
Reziliență al României – o oportunitate istorică de transformare

Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) este o oportunitate de a duce la îndeplinire reformele necesare dezvoltării unei Românii moderne, europene, de a consolida reziliența țării, pregătirea pentru situații de criză, capacitatea sa de adaptare și potențialul de creștere, în noua eră a digitalizării și economiei verzi.

PNRR a fost conceput astfel încât să creeze un echilibru între prioritățile Uniunii Europene și necesitățile noastre de dezvoltare, în contextul eforturilor de recuperare de după criza COVID-19, și beneficiază de oportunitățile oferite de Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene (MRR).

Obiectivul general al PNRR este de a contribui la dezvoltarea României prin reforme majore și investiții-cheie care susțin creșterea, reziliența și adaptarea pentru viitor, utilizând fondurile oferite de Uniunea Europeană prin NextGenerationEU pentru atingerea țintelor propuse.

NextGenerationEU este planul prin care Uniunea Europeană își propune să iasă mai puternică și mai rezilientă din criza actuală, iar Mecanismul de Redresare și reziliență (MRR) este un instrument temporar și un element central al acestuia, prin care fondurile sunt colectate de pe piețele de capital și puse la dispoziția statelor membre.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României este structurat pe 15 componente, care acoperă cei 6 piloni prevăzuți de MRR.

1. Tranziția verde

include reforme și investiții în tehnologii și capacități verzi, inclusiv în biodiversitate, eficiență energetică, renovarea clădirilor și economia circulară, contribuind totodată la obiectivele UE privind clima, promovând creșterea sustenabilă, creând locuri de muncă și menținând securitatea energetică. 

Componente

2. Transformarea digitală

vizează reforme și investiții în digitalizarea serviciilor, dezvoltarea de infrastructuri digitale și de date, de clustere și de centre de inovare digitală, precum și de soluții digitale deschise, menite să crească reziliența, inovarea și competitivitatea. 

Componente

3. Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și favorabilă

vizează consolidarea potențialului de creștere, promovarea antreprenoriatului, economia socială, dezvoltarea de infrastructuri și de transporturi sustenabile, industrializarea și reindustrializarea. 

Componente

4. Coeziune socială și teritorială

include reforme și investiții care contribuie la combaterea sărăciei și a șomajului, vizând crearea de locuri de muncă stabile și de calitate, incluziunea și integrarea grupurilor defavorizate, dar și consolidarea dialogului social, a infrastructurii și a serviciilor, precum și a sistemelor de protecție și bunăstare socială. 

Componente

5. Sănătate, precum și reziliență economică, socială și instituțională

țintește creșterea nivelului de pregătire și a capacității de reacție la criză, dar și reforme și investiții privind managementul serviciilor de sănătate și dezvoltarea capacității de gestionare a fondurilor publice și a investițiilor în infrastructura sanitară. 

Componente

6. Politici pentru noua generație

vizează creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv.

Componente